Birçok koyun ırkı gibi Lacaune koyunu da ismini yetiştirildiği bölgeden almıştır. Fransa’nın güneyindeki Lacaune bölgesinden dünyaya yayılmış olan Lacaune koyunun tarihi çok eskidir. Fransa’nın süt ırkları içinde en çok popülasyon sahip koyundur . 1.000.000 adet Lacaune koyunun Fransa da olduğu bilinmektedir. Fransızları adeta milli koyunudur. Lacaune koyunu çok değer vermişler. Birçok araştırma geliştirme programları uygulamışlardır. Bu çalışmalar hala da devam etmektedir. Fransa hükümet ajansının 1960 yılında başlatmış olduğu çalışma Lacaune koyununa büyük katkı sağlamış günümüzdeki haline gelmesinde etki etmiştir.
1960 yıllık süt verimi 70 litreymiş çalışmalar sonucu günümüzde Lacaune koyunun yıllık süt verimi 280 litreye ulaşmış. Bu büyük gelişimin en büyük nedeni suni tohumla ile yapılan seleksiyondur. Damızlık çiftliklerin de bir yıl içerisinde 160.000 koyun suni tohumlamalar yapılmış. Birçok verim göz önüne alınarak yapılan bu detaylı çalışma bu kadar büyük ölçekte yapılaması başarıyı getirmiş. Ve günümüzde dünyanın birçok ülkesine yayılan Lacaune koyunu ortaya çıkmıştır.
1992 yılında 17 farklı ülkeye ihraç edilmiş olan Lacaune Avrupa’nın bir çok ülkesinde hızla çoğalmaktadır. Amerika ve canada da bu ırka duyarsız kalmamış ithal etmişlerdir.
Lacaune koyunu diğer süt koyunlarından ayıran iki temel özelliği vardır.
Birincisi Lacaune koyunu diğer süt ırklarına göre daha dayanıklı olması .bunun nedenlerinden biri yüz yıllar öncesinde Fransa’nın güneyindeki dağlık bölgelerin yerel koyunlarının genetiğinin Lacaune de mevcut olmasıdır. Bir diğer nedeni de Fransızların ırkı ıslah ederken Lacaune’nin mera kabiliyetini korumak istemleridir. Islah sürecinde meradan faydalanan damızlıklar seçilerek bu özeliği korunmuştur.
Lacune koyununu farklı kılan bir diğer özellikle de Lacaune diğer süt ırklarına göre et tutma kabiliyetidir. Lacaune koyunu gerçek mana da hızlı büyüyen bir koyundur. Kuzuların canlı ağırlık artışı çok iyidir. Kuzularda 400gr canlı ağırlık artışı gözlenmektedir. Bu rakam et üretimi için beslenen koyun ırklarında daha iyi bir canlı ağırlık artışı demektir. Kasaplık kuzuların 100 günde kesim ağırlığına ulaşması üreticileri için büyük avantajdır. Pembe renkli berrak bir eti olan Lacaune koyunu et lezzeti çok üst seviyedir.
Et kabiliyetinin bu kadar iyi olması Lacaune koyununu kombine bir ırk olarak adlandırılmasına neden olmuştur.
. Sütünde %7 yag %5.5 protein bulunan Lacaune peynir işletmeleri için çok büyük bir avantaj sağlamaktadır. Kaliteli bir süte sahip Lacaune koyunun kuzularının hızlı gelişmesinin neden ile sütteki yağ ve proteinin yüksek olmasıdır. Fransızların meşhur rockford peyniri de sadece Lacaune sütünden yapılmaktadır.
Lacaune koyunu %80 oranında ikizliğe vardır. Annelik kabiliyeti oldukça iyi olan Lacaune koyunu. Kuzularına oldukça iyi bakar. Sütünün bol olmasından dolayı üçüz kuzuları bile çok rahat büyütmektedir.
Çağlar koyunculuk olarak yurt dışında çiftlik ziyaretlerinde bulunarak bu ırkı inceleme fırsatı bulduk. Yaptığımız incelemeler sonucunda Lacaune koyunun ülkemiz yetiştiricisine uygun olduğu kanaati oluştu. Ülkemizde koyunculuk işletmelerinin koyun sayısı düşük adetlerde. Üretici yüksek verimli koyunlara ihtiyaç duymaktadır. Lacaune yüksek ikizlik oranı.
Üretimine devam etiğimiz Lacaune koyunlarımızın. Damızlık kuzularını üreticimize kazandırmanın gurunu yaşıyoruz.