Lacaune (Languedocien: La Cauna), Fransa’nın güneyindeki Lacaune yakınlarında ortaya çıkan evcil bir koyun türüdür. Bu koyunların ana bölgesi Tarn ve Aveyron bölgeleri ve çevresidir. Bu bölge topluca süt toplama alanına gönderme yapan “Rokfor Sektörü” olarak bilinir. Lacaune, yaklaşık 800.000 koyundan oluşan nüfusuyla Fransa’da en yaygın kullanılan sütçü koyun ırkıdır. Özellikle Fransa’da Rokfor peyniri üretiminde kullanılan baskın türdür

Esas olarak sütü için kullanılan diğer koyunlarla karşılaştırıldığında Lacaune, süt koyunlarının çok daha dayanıklı bir cinsidir. Cins hastalıklara daha az eğilimlidir ancak kuzularda hastalık vakalarının miktarını azaltmak için melez güç için melezleme hala tavsiye edilmektedir. Ayrıca diğer süt koyunları kadar yüksek doğum oranlarına da sahip değiller. Doğu Friesian gibi diğer ırklara göre daha az süt üretirler ancak sütleri daha yüksek yağ ve protein içeriğine sahiptir ve bu da peynir yapımında daha yüksek verim sağlar.[5]

Cins boynuzsuzdur (boynuzsuzdur) ve çok büyük sıcaklık değişimlerine direnebilmektedir. Ağırlıkları 70 ila 100 kilogram (150 ila 220 lb) arasındadır. Bu cins, kayalık yamaçlarda ilerleyebilen küçük toynaklarıyla zorlu arazilere çok uygundur.

Bu cinste yün üretimi de çok belirgin değildir. Birçok Lacaune koyununun yünü çok azdır ve başları, bacakları ve bazen de karnının tamamı çıplaktır.[5] Çift katlı yünleri yaz aylarında bir kat dökülerek serin kalmalarını sağlar.

Lacaune koyunlarının rengi genellikle beyazdır. Başları uzamış ve burunları hafif yuvarlaktır. Kulakları aşağıya doğru eğimlidir ve diğer ırklara göre biraz sarkıktır. Bu koyunlar aynı zamanda oldukça cesur bir mizaca sahiptirler ve diğer sütçü koyun türlerine göre daha az uysaldırlar.

 

Lacaune koyunları sağıldığında meme ucu uyarımı olan diğer ırklara göre daha yüksek oksitosin salınımına sahiptir. Bu, Lacaune koyunlarında sütün diğer süt koyun ırklarına göre daha kolay boşaltılacağı anlamına gelir. Bu cins aynı zamanda bundan dolayı en yüksek akış hızına ulaşmak için daha kısa bir ortalama süreye sahiptir. Laktasyonun ilerleyen dönemlerinde zirve akıma ulaşma süresi de azalır. Lacaune’lerin memelerinin salgı sarnıcında Doğu Friesian gibi diğer süt koyunu ırklarına göre daha küçük bir alan vardır.[6] Bu da Lacaune koyunlarının soyulma veriminin diğer ırklar kadar yüksek olmadığı anlamına gelmektedir. Ayrıca tüm süt sağan koyun ırkları arasında en yüksek meme derinliğine sahiptirler, bu da onların daha yüksek üretkenliğiyle ilişkilidir.

Çevredeki manzara nedeniyle Lacaune süt koyunları mera yönetimine en uygun olanıdır. Süt üretim sistemlerinin yoğunlaşması nedeniyle Lacaune koyunları yılın bir kısmını ağılda geçiriyor. Sağımın ilk birkaç haftası ağılda yapılır ancak gün içinde koyunlar meraya bırakılır.[1] Lacaune koyunları dünyada en fazla süt üreten ikinci koyun ırkıdır.

Bir çalışma, Lacaune’nin diğer ırklara kıyasla laktasyonun başlangıcında, sonuna göre daha yüksek bir üretime sahip olduğunu gösterdi. Ayrıca bu türün daha yüksek ortalama akış hızına ve daha yüksek tepe akış hızına sahip olduğunu da gösterdi.

Kuzulama yılda bir kez, yılın sonuna doğru (Kasım’dan Ocak’a) gerçekleşir. Kuzuların 5 hafta boyunca emzirmelerine izin veriliyor ve daha sonra sütten kesiliyor, böylece koyun sütü Rokfor peyniri üretiminde kullanılabiliyor. Süt sürüsünün yerine kullanılmayan üretilen kuzular pazara gönderiliyor. Kuzulama zamanı nedeniyle Lacaune kuzuları genellikle her yıl piyasaya ilk çıkan kuzulardır.

Cins, düşük süt üretimine sahip, çift amaçlı bir cins olarak başladı. 1980’lerde Lacaune genetik iyileştirme programı kuruldu. Bu program, ırkı bir bütün olarak geliştirmek ve Lacaune koyunlarının çevreye uyum sağlayamayan yabancı ırklarla rekabet edebilmesini sağlamak istiyordu.[9] Esas olarak türün süt üretimini artırmaya odaklanıldı. Bu programda suni tohumlama, süt kaydı ve babaların döl testi kullanıldı.[3] Her şey birkaç çekirdek koyun sürüsünde genomik seçilimle başladı. Birkaç nesil sonra genetiklerini esas olarak suni tohumlama yoluyla popülasyonun geri kalanına aktarabilen damızlık koçlar üreten bu koyunlar üzerinde yoğun yönetim ve testler yapıldı. Bu piramidal yönetim yetiştirme sistemi, türün iyileştirilmesinin nasıl uygulandığını gösterir. Orijinal çekirdek popülasyon ile ticari popülasyonun geri kalanı arasında yaklaşık 5-7 yıllık hafif bir gecikme vardı.[10] Bugün program, meme kalitesi, daha düşük somatik hücre sayısı ve süt bileşenleri gibi diğer önemli hususların iyileştirilmesine odaklanmıştır. Program başladığından bu yana laktasyon başına 5 L’nin üzerinde, yağ içeriğinde 0,19 g/L ve ham protein içeriğinde 0,17 g/L’lik bir iyileşme oldu. Lacaune ırkı, bu kapsamlı program nedeniyle dünyadaki süt koyunu ırkları arasında en çok çalışılan genetiğe sahiptir.

Bu programların bu kadar başarılı olmasının nedenlerinden biri hayvanlarda genotipleme ve genom dizilimi maliyetindeki yoğun düşüş oldu. Bu bilgi, fiziksel özelliklerin yanı sıra scrapie direnci gibi diğer özelliklerin seçiminde de çok faydalıdır.

Lacaune sütü genellikle yüksek tereyağı ve protein içeriği ve zengin tadıyla sağlıklı olarak tanımlanır. Sütün tereyağı içeriği onu birçok farklı peynir çeşidinin üretimine uygun hale getirir.

Lacaune koyununun ana kullanım alanı Rokfor peyniri üretimidir. Peyniri üretmek için kullanılan tek süt onların sütüdür. Rokfor, genellikle Lacaune koyunlarının pastörize edilmemiş sütünden yapılan mavi bir peynirdir. Yarı yumuşak peynir genellikle kremsi ve ufalanan bir dokuya sahiptir.


Lacaune Koyununu Genel Özellikleri

ikizlik orani 1.8-2.2
Parazitlere karşı dirençlidir.
Mastitise karşı dayanıklılığı yüksektir.
Hem sütçü hem de etçi ırktır.
Güçlü kas yapısına sahiptir.
Hızlı gelişim ve büyüme gösterir.
Her doğumdan sonra %2,4 (5,7 kg) oranında süt verimliliği artar.
Sağım ünitesinde sağılmaya uyumludur.
Sütünde ortalama %7 yağ ve %5,5 oranında protein bulunmaktadır.
Fransa’nın en değerli peyniri “Requefort” bu ırkın sütünden yapılır.
Kolay doğum yapabilen bir ırktır.
%80’e varan ikizlik oranına sahiptir.
Yüksek et verimine sahiptir.
Hem ovada hem de dağlık bölgede yetiştirilebilir.

 

Lacaune Koyununu Fiziksel Özellikleri

Erkek Canlı Ağırlık: 100 – 110 kg
Dişi Canlı Ağırlık: 75 – 80 kg
Erkek Cidago Yüksekliği: 80 cm
Dişi Cidago Yüksekliği: 70 cm
Canlı Ağırlık Artışı: 350 gram / günlük ortalama
Damızlık Yaşı: 10 – 12 ay
Genel Görünüm: Beyaz ve gri tüy rengi, ince ve kaba tüylü, kısa bacaklı, orta boylu, boynuzsuz erkek ve dişi

Lacaune Koyununu Genel Özellikleri
Ortalama Günlük Süt Verimi: 2 – 2,5 litre
Laktasyon Dönemi Süt Verimi: 200 litre
Erkek Canlı Ağırlık: 100 – 110 kg
Dişi Canlı Ağırlık: 75 – 80 kg
Canlı Ağırlık Artışı: 350 gram / günlük ortalama
Erkek Yün Verimi: 2,5 kg
Dişi Yün Verimi: 1,5 – 2 kg